Sărbătoarea Crăciunului aminteşte de marele eveniment care a avut loc în urmă cu mai bine de două mii de ani, când, într-o noapte, păstorii din Betleem au auzit vestea cea bună: "Astăzi în cetatea lui David vi s-a născut un Mântuitor" (Lc 2,11). Colindele, Fecioara cu pruncul Isus, păstorii, îngerii şi magii îi invită pe toţi să nu uite de evenimentul istoric ce a avut loc sub împăratul Octavian August, iar Liturgia Bisericii ne cheamă să celebrăm misterul de har, căci în viaţa în care se naşte Cristos e din nou Crăciunul, se renaște speranța, bucuria şi pacea.

Pentru ca marea bucurie a Crăciunului să fie cu adevărat una mai ales a sufletului, această sărbătoare a fost precedată de un timp de pregătire de patru săptămâni, timpul Adventului. În acest timp de așteptare fiecare a avut posibilitatea de a privi cu mai multă umilință spre sine pentru a-și predispune sufletul spre celebrarea Nașterii Domnului cu o credință mai mare. În parohia noastră au avut loc mai multe activități ce au dorit să pregătească sufletele credincioșilor la un adevărat spirit de sărbătoare, dintre care enumerăm Atelierul lui Moș Crăciun și Novena de Crăciun.

Liturghiile solemne din noaptea și din ziua de Crăciun au constituit începutul celebrărilor de har și bucurie intensă. Liturghia din Noaptea de Crăciun, ce a început la orele 20.00, l-a avut ca oaspete pe părintele Fechetă Iosif din Congregația Don Orione. Înainte de Sf. Liturghie corul comunității ne-a predispus sufletele printr-un mic recital de colinde românești și internaționale. Participarea numeroasă a credincioșilor, cântările frumoase ale corului, predica și participarea la Sfintele Sacramente au umplut biserica de pacea și lumina misterului Nașterii lui Isus.

În ziua de Crăciun, lecturile de la Sf. Liturghie si psalmul au fost recitate de copii, predica a fost dialogată, iar la final o parte din copiii și tinerii parohiei au prezentat o scenetă de Crăciun, la sfârșitul căreia și-a făcut apariția și Moș Crăciun. Colindele și poeziile recitate l-au determinat pe Moș să împartă cu mare bucurie cadouri tuturor copiilor și adolescenților prezenți la Sf. Liturghie.

Conform tradiției și în scop educativ, Naşterea Domnului este reprezentată în biserica Sf. Anton de Padova prin ieslea de Crăciun (pruncul Isus, Iosif și Maria, păstorii și îngerii, magii și animalele). Pentru amenajare s-au folosit diferite statuiete şi materiale. Obiceiul îşi are rădăcinile în anul 1223, când sfântul Francisc din Assisi a amenajat o scenă cu naşterea lui Isus, aşa cum a fost odinioară la Betleem. Acesta a adus la locul ales un bou, un măgăruş, câteva oiţe şi o ieslişoară, în care a aşezat un copilaş din lemn. Apoi, în noaptea de Crăciun, sfântul Francisc însoţit de mulţi prieteni şi săteni au venit la iesle pentru a sărbători Naşterea Domnului, prin celebrarea Sfintei Liturghii. Această tradiție de a sărbători Crăciunul a fost reluată şi în anii următori şi se păstrează până astăzi.

Acum când celebrăm cu întreaga Biserică Naşterea Domnului, misterul întrupării Cuvântului veșnic şi coborârea între oameni a Fiului lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii, îndreptăm spre ceruri cântarea noastră de bucurie şi preamărire pentru darul inefabil al răscumpărării. Din inimile și glasurile noastre, unindu-ne cu corurile îngereşti, tresăltă cântarea de laudă: "Mărire în cer lui Dumnezeu şi pe pământ pace oamenilor de bunăvoinţă" (Lc 2,14).
Blaj Andrei

Categories: Sf Anton, Stiri