„Laudetur Jesus Christus in via Turtucaia!” Aceste cuvinte, un salut obișnuit pentru catolici, au devenit titlu şi totodată deziderat pe o scrisoare din 1933 pe care preotul Gheorghe A. Horvath, paroh la biserica Bărăția din București, i-o trimitea Arhiepiscopului Alexandru Cisar. În scrisoare, Pr. Horvath expunea motivele pentru care Arhiepiscopia ar fi trebuit totuşi, în ciuda obiecţiilor altora, să achiziţioneze terenul din str. Turtucaia (astăzi Magnoliei) pentru construirea unei biserici în cartierul Colentina. Zona era mai mult decât o simplă periferie a Bucureştiului, arăta ca un capăt de lume. „În str. Turtucaia, noi nu trebuie să căutăm nici bulevard nici canal nici electrică nici apă, ci suflete. Și acestea sunt din belșug”, argumenta Pr. Horvath. Trei ani mai târziu, în ianuarie 1936, Arhiepiscopia romano-catolică de Bucureşti a cumpărat terenul şi imobilul (vila Gerassy) din str. Turtucaia nr. 113-115.
Misiunea construirii unei biserici romano-catolice pe terenul din Colentina i-a fost încredinţată arhitectului Carol Cortobius (1874-1955), iar piatra de temelie a fost sfinţită la 13 iunie 1936. Cortobius a adaptat clădirea existentă, urmând stilul art deco, iar câteva luni mai târziu, la 8 noiembrie, Arhiepiscopul Cisar avea să sfinţească noua capelă dedicată Sfântului Anton de Padova. Mai târziu, igrasia și cutremurele din 1940, 1977, 1986, 1990 şi 2004 au afectat grav zidurile capelei şi, în ciuda încercărilor ulterioare de reparare și consolidare a clădirii, aceasta continua să reprezinte un pericol pentru siguranța credincioșilor.
În 2008 a fost numit paroh al comunității Pr. Liviu Bălășcuți, deja administrator al parohiei din 2006. Cunoscând problemele comunității, în 2009, Pr. Bălăşcuţi a comandat o expertiză a clădirii capelei și, în urma rezultatelor, a decis reconstruirea, remodelarea și modernizarea construcției. Le-a încredințat lucrarea arhitectului Andrej Stefancic și inginerilor Gheorghe şi Rodica Popescu, iar la 1 iulie 2010 PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti, a aşezat piatra de temelie la noua construcţie. Lucrările au decurs într-un ritm susţinut, datorită sprijinului profesional și financiar al multora, şi au fost finalizate în iunie 2012. „Dumnezeu, prin mijlocirea Sfântului Anton, mi-a scos în cale oamenii de care aveam nevoie”, explică Pr. Bălăşcuţi, care s-a ocupat de reconstrucţia bisericii cu o încredere fermă în sprijinul „marelui făcător de minuni” şi a apelat la ajutorul cinstitorilor Sfântului Anton de Padova, chiar şi prin intermediul site-ului arcb.ro şi al revistei „Actualitatea Creştină”.
Sfinţirea noii biserici şi consacrarea altarului au avut loc miercuri, 13 iunie 2012, în cadrul Sfintei Liturghii solemne prezidată de ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti. La celebrare au participat circa 30 de preoţi din Arhidieceza de Bucureşti şi din Dieceza de Iaşi, persoane consacrate şi mulţi credincioşi, unii veniţi chiar din alte parohii bucureştene. În altarul noii biserici Arhiepiscopul a aşezat relicvele sfinţilor Ioan Casian, Epictet, Anaclet şi Jean-Baptiste de La Salle. „Lucruri mari, de necrezut, mulţi prin el au obţinut”, spune un vechi imn închinat Sfântului Anton de Padova. Aceste cuvinte, „ni se potrivesc cel mai bine la finalizarea lucrărilor la noua biserică. Într-adevăr, prin el, prin Sfântul Anton de Padova, noi am obținut lucruri mari, de necrezut. Dumnezeu, prin mijlocirea Sfântului nostru Patron, a mișcat inimile dumneavoastră și am reușit să finalizăm, în mai puțin de doi ani, construcția noului lăcaș de cult din Colentina”, a spus la încheierea celebrării, Pr. Liviu Bălășcuți, mulțumind tuturor celor care și-au oferit sprijinul lor.
Au trecut aproape 80 de ani de la scrisoarea Pr. Horvath. Acum în zonă nu lipsesc nici canalizarea nici apa nici gaze nici curentul electric, iar suflete de păstorit sunt în continuare. În strada Magnoliei, fostă Turtucaia, din cartierul Colentina se înalță acum o biserică nouă, frumoasă, în care catolicii din comunitate și generațiile ce vor veni, îi vor aduce laudă lui Dumnezeu. Laudetur Jesus Christus in via Magnoliei!
Pozele de la eveniment pot fi vizualizate AICI
articol preluat de pe arcb.ro