Creştinii romano-catolici, din lumea întreagă, comemorează Vinerea dinaintea Paştilor, prin participarea la celebrări liturgice speciale, Răstignirea, Moartea şi Înmormântarea Domnului. E ziua în care Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu făcut om a trăit cea mai tragică dintre experienţele umane: moartea. A fost răstignit între doi tâlhari, acuzat de blasfemie şi împotrivire faţă de autoritatea romană. El a murit, dar nu ca toţi oamenii, ci s-a jertfit pe sine pentru mântuirea lumii. Cristos a fost un condamnat fără vină, dar a primit să moară pentru răscumpararea noastră. Această zi este cinstită de Biserică atât prin post și abstinență, dar si prin celebrări liturgice speciale. În acestă zi nu se celebreză Sfânta Liturghie, ci are loc celebrarea Pătimirii Domnului cu adorarea Crucii.
Și la noi, în parohia Sfântul Anton, seara s-au celebrat riturile sfinte ca un ultim pas spre marea sărbătoarea a Învierii Domnului. Astfel la ora 5 30, pentru ultina dată în acest an, părintele paroh Andrei Ciprian, a condus rugaciunea Calea Sfintei Cruci. Imediat după aceea a urmat celebrarea propriu-zisă a pătimirii, prezidată de părintele paroh, la care au mai participat și alți patru preoți. Celebrarea a început prin proclamarea Cuvântului lui Dumnezeu, care a avut ca punct central citirea pe roluri a Pătimirii Domnului nostru după sfântul Ioan. După o scurtă omilie ținută de părintele Baciu Mihai și după rugăciunea credincioșilor, a urmat adorarea Sfintei Cruci. În semn de venerație față de Isus, care și-a dat viața pentru păcatele noastre, fiecare credincios prezent în biserică s-a apropiat cu multă umilință a ingenuncheat și a sărutat crucea pe care Isus a murit. După acest moment a urmat aducerea, în mod solemn, de la Capelă, a tainei Sfintei Euharistii. Apoi ne-am rugat cu toții Tatăl nostru, și fiecare credincios împăcat cu Dumnezeu, a putut să-l primească pe Isus Euharisticul, iubirea divină jertfită pentru noi.
După încheierea celebrării, fiecare credincios a avut posibilitatea ca să-l viziteze pe Isus ascuns în Sfânta Taină, în tabernacolul din capela bisericii.
“Dacă bobul de grâu căzut în pământ nu moare, rămâne singur. Dar dacă moare, aduce rod bogat” (In, 12, 24).
„Se seamănă în putreziciune și reînvie în neputreziciune... se seamănă în slabiciune și reînvie în putere„ (1 Cor 15, 42).
A consemnat seminarist Blaj Andrei