By Verset : Luca 1,50
This text will be replaced with audio if available.

„Milostivirea lui rămâne din neam în neam” (Lc 1,50)

Ziua Mondială a Bunicilor și a Vârstnicilor – 23 iulie 2023

Duminică, 23 iulie, va fi celebrată cea de-a treia Zi Mondială a Bunicilor și a Vârstnicilor. Ca temă, Papa Francisc a ales cuvintele din imnul Magnificat: „Milostivirea lui rămâne din neam în neam” (Lc 1,50).

Această frază exprimă o strânsă legătură cu Ziua Mondială a Tineretului, care va avea loc la Lisabona câteva zile mai târziu, în perioada 1-6 august, și care are ca temă: „Maria s-a dus în grabă” (Lc 1,39).

Aceste două evenimente au în comun temele alese de Papa Francisc: Ziua Mondială a Tineretului se concentrează asupra atitudinii Mariei care, după Buna Vestire, se grăbește să meargă în vizită la verișoara ei în vârstă, Elisabeta, pentru a o ajuta în ultimele luni de sarcină.

Pe de altă parte, tema Zilei Bunicilor și a Vârstnicilor este extrasă din cuvintele imnului Magnificat, rostite de Preasfânta Fecioară Maria în timpul întâlnirii cu verișoara ei Elisabeta: „Milostivirea lui rămâne din neam în neam” (Lc 1,50).

La semn al legăturii dintre aceste două Zile, Papa Francisc, în Mesajul său, face apel la tineri să-și viziteze bunicii înainte de a pleca la Lisabona, în timp ce persoanelor în vârstă le cere săi însoțească pe tineri cu rugăciunea.

Pentru aprofundarea temei recomand citirea Mesajului Sfântului Părinte.

Ziua Mondială a Bunicilor și a Vârstnicilor în Arhidieceza de București
La nivelul Arhidiecezei noastre, propun ca Ziua Mondială a Bunicilor și a Vârstnicilor să fie celebrată la nivel parohial și să fie implicate toate categoriile de credincioși.

Părinții parohi vor celebra liturghia specială în această zi pentru persoanele vârstnice și la omilie vor prezenta diferite pasaje din Mesajul Papei Francisc pentru această zi.

Pentru tinerii care nu au posibilitatea să participe la Ziua Mondială a Tineretului, propun ca în ziua de duminică, 23 iulie, să vizitele persoanele vârstnice și să-i ajute în deplasarea lor pentru a participa la Sfânta Liturghie.

Va fi un gest frumos și vizitarea persoanelor vârstnice cu dizabilități, însoțită de oferirea unui mic semn de prețuire (un buchet de flori, un mic cadou alimentar, sau a recita unui Rozariu împreună, Coronița Divinei Milostiviri, etc.).

Încurajând credincioșii să-și amintească de persoanele în vârstă, Penitențieria Apostolică din Vatican a precizat că în această zi se poate obține o indulgență plenară, în condițiile obișnuite (spovadă sacramentală, împărtășire euharistică și o rugăciune după intenția Sfântului Părinte) de bunicii, bătrânii și toți tuturor credincioșii care, animați de un adevărat spirit de penitență și caritate, vor participa la celebrarea celei de-a treia Zile Mondiale a Bunicilor și Persoanelor Vârstnice.

Această indulgență poate fi obținută și de credincioșii care vor participa la liturghia papală din Bazilica Sfântul Petru sau la alte celebrări care vor avea loc în întreaga lume.

În plus, indulgența plenară poate fi obținută și pentru vizitarea unei persoane vârstnice aflată în dificultate: aici sunt incluse persoanele singure, bolnave sau cu dizabilități.

De asemenea, s-a precizat că și persoanele în vârstă, bolnavii și cei care nu-și pot părăsi locuințele din alte motive pot conta pe obținerea unei indulgențe plenare, dacă se unesc spiritual la liturghia care se celebrează în ziua respectivă.

„Ziua Mondială a Bunicilor şi a Vârstnicilor vrea să fie un mic semn delicat de speranță pentru ei și pentru întreaga Biserică”, scrie Papa în Mesajul său. „De aceea reînnoiesc invitația mea pentru toţi – dieceze, parohii, asociații, comunități – ca s-o celebreze, punând în centru bucuria îmbelșugată a unei întâlniri reînnoite între tineri şi persoanele în vârstă”.

Papa Francisc își încheie Mesajul cu o urare: „Dragi bunici, dragi frați și surori bătrâni, fie ca binecuvântarea îmbrățișării dintre Maria și Elisabeta să ajungă la voi și să umple de pace inimile voastre. Vă binecuvântez cu afecțiune”.

Ca Păstor al Arhidiecezei, mă asociez și eu la această binecuvântare, dorind tuturor persoanelor în vârstă multă sănătate, curaj și multă speranță în ajutorul Domnului și apropierea celor dragi, și mai ales a celor tineri, în această Zi dedicată lor.

+ Aurel Percă
Arhiepiscop Mitropolit de București

Comments are closed.