Săptămâna: 24 – 31 Iulie 2022

1. Calendarul Săptămânii:
24 D † DUMINICA a 17-a de peste an; Ss. Sharbel Makhluf, pr.; Cristina, fc. m.
25 L SS. IACOB, ap.; Valentina, fc. m.; Cristofor, m.
26 M Ss. Ioachim şi Ana **; Bartolomea Capitano, călug.
27 M Ss. Pantelimon, medic m.; Natalia şi îns., m.
28 J Sf. Victor I, pp. m. LN
29 V Ss. Marta, Maria şi Lazăr, fraţi **
30 S Sf. Petru Crisologul, ep. înv. *
31 D † DUMINICA a 18-a de peste an; Sf. Ignaţiu de Loyola, pr.

2. ”Ei aduc roade și la bătrânețe” (Psalmul 92,15). Aceasta este tema pentru cea de-a II-a Zi Mondială a Bunicilor și Bătrânilor, pe care o vom celebra astăzi Duminică 24 Iulie 2022, pentru a promova dialogul dintre generații, mai ales dintre bunici și nepoți. Cu această ocazie, la invitația Păstorului nostru, un grup de bunici și vârstnici din parohia noastră, vor participa alături de alți credincioși din alte parohii, la Sf. Liturghie de la orele 10:30, prezidată de Arhiepiscopul nostru Aurel PERCĂ în Catedrala ”Sfântul Iosif” din București. În parohie am distribuit pachete cu alimente pentru a exprima apropierea și caritatea noastră față de bunicii și vârstnicii pe care-i cunoaștem și care au mai mare nevoie de solidaritatea noastră. Multumesc frumos tuturor celor care au contribuit la acest bine. Dumnezeu să vă răsplătească!
La Sf. Liturghie de la 10:30 ne vom ruga împreună în mod special pentru toți bunicii și vârstnicii.
Într-un mesaj transmis pe Twitter, de la contul papei @Pontifex, se citește: ”Este foarte important a face să se întâlnească înțelepciunea bătrânilor și entuziasmul tinerilor. Întâlnirea dintre bunici și nepoți este o întâlnire-cheie, mai ales în acest moment de criză economică și socială prin care trece omenirea”. Reamintesc de acordarea indulgenței plenare pentru această zi în condițiile obișnuite impuse de Biserică. În mesajul său pentru această zi papa Francisc spune:
„Dragi bunici și bunicuțe, dragi vârstnici și vârstnice, în această lume a noastră suntem chemați să fim creatorii revoluției tandreței! Să facem acest lucru învățând să ne folosim tot mai mult și mai bine de cel mai prețios instrument pe care îl avem și care este cel mai potrivit pentru vârsta noastră: rugăciunea. „Să devenim și noi mici poeți ai rugăciunii: să descoperim plăcerea de a ne căuta propriile cuvinte și de a ne însuși cuvintele pe care ni le învață Cuvântul lui Dumnezeu” (Cateheză despre familie – 7. Bunicii – 11 martie 2015).
Invocarea noastră încrezătoare poate face mult: poate însoți strigătul de durere al celor care suferă și poate ajuta la schimbarea inimilor. Putem fi „corul permanent al unui mare sanctuar spiritual, în care rugăciunea de cerere și cântecul de laudă susțin comunitatea în timp ce muncește și luptă pe câmpul vieții” (Cateheză despre familie – 7. Bunicii – 11 martie 2015).
De aceea, Ziua mondială a bunicilor și a vârstnicilor este un prilej de a spune, încă o dată, cu bucurie, că Biserica dorește să sărbătorească împreună cu cei pe care Domnul – așa cum spune Biblia – i-a “umplut de zile”. Să o marcăm împreună! Vă îndemn să anunțați această zi în parohiile și comunitățile voastre; să vizitați persoanele vârstnice care sunt mai singure, acasă sau la căminele în care sunt găzduite. Nimeni să nu trăiască această zi în singurătate. A avea pe cineva pe care să îl aștepți poate schimba orientarea zilelor celor care nu mai așteaptă nimic bun de la viitor; și, dintr-o primă întâlnire, se poate naște o nouă prietenie. Vizitarea bătrânilor singuri este o faptă de milostenie în zilele noastre!
Să o rugăm pe Maica Domnului, Maica Duioșiei, să ne facă pe toți făuritori ai revoluției tandreței, pentru ca împreună să eliberăm lumea de umbra singurătății și de demonul războiului.
Fie ca binecuvântarea mea și asigurarea apropierii mele afectuoase să ajungă la voi toți și la cei dragi vouă. Și vă mai cer să nu uitați să vă rugați pentru mine!”

3. La ieșirea din Biserică mai găsiți din revistele noastre pe care vi le recomand.

Lăudat să fie Isus Cristos!

Arhiepiscopia Romano-Catolică de București
Parohia Sfântul Anton de Padova - Colentina
Str. Magnoliei, Nr. 113-115; 022793 - Bucureşti, Sector 2;
Tel/Fax. 021/2410785; www.parohiasfanton.ro