Întâlnirea naţională anuală a preşedinţilor conferinţelor care fac parte din Uniunea Asociaţiilor Caritative "Sfântul Vincenţiu de Paul" din România (grupele I şi II) s-a desfăşurat la Bucureşti, în Parohia "Sfântul Anton de Padova", în zilele de 23 şi 24 mai 2014.

Din Dieceza de Iaşi au participat: Petru Rediu (Tomeşti "Fericitul Ieremia"); Ana Doboş (Iaşi "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"); Marilena Bartic (Iaşi "Sfântul Anton de Padova"); Anton Dâscă (Bălţaţi "Coborârea Duhului Sfânt"); Adrian Petruţ (Târgu Frumos "Sfântul Anton de Padova"); Angela Dumea (Adjudeni "Coborârea Duhului Sfânt") şi Paul Demişcă (Roman "Sfânta Tereza a Pruncului Isus").

Ne-am bucurat de prezenţa preşedintei naţionale al Uniunii, Eva Maria Peter, cât şi a preşedintelui internaţional pentru ţările componente Grupa Europa 2 (foste comuniste) din Europa, Erwin Josef Ţigla, a celor doi îndrumători spirituali: părintele Virgil Fechetă, paroh la Slatina - Timiş, jud. Caraş-Severin, părintele Petru Păuleţ (paroh la biserica "Sfântul Iacob" din Câmpulung Muşcel) şi părintele Andrei Ciprian (paroh la biserica "Sfântul Anton de Padova" Bucureşti).

Prima zi a întâlnirii, vineri, 23 mai 2014, a debutat cu sfânta Liturghie concelebrată de cei trei preoţi, urmată de rugăciunea vincenţienilor rostită de Geta Răchiţeanu, apoi de mesajul de salut al preşedintei Eva Peter. Întâlnirea din acest an a fost marcată de cea de XX-a aniversare a conferinţei gazdă. În acest sens, doamna Geta Răchiţeanu a relatat pe scurt activitatea celor 20 ani de existenţă a conferinţei "Sfântul Anton de Padova" Bucureşti, urmată fiind de prezentarea în imagini a bisericii gazdă susţinută de pr. Andrei Ciprian.

Erwin Ţigla a adus cuvinte de laudă şi mulţumire pentru activitatea conferinţelor din România transmise de conducerea internaţională SVP. În cadrul intervenţiei preşedintele internaţional a subliniat ideea continuării activităţilor conferinţelor din România în spirit de comuniune şi iubire, în ciuda greutăţilor materiale vizibile care au apărut în toate colţurile lumii. La finalul conferinţei sale, Erwin Ţigla a făcut o scurtă prezentare a ţărilor cu asociaţii SVP pe care le coordonează.

A doua zi de comunicări a fost deschisă cu o sfântă Liturghie celebrată dimineaţă la ora 8.00 de pr. Virgil Fechetă, care a prezentat mai târziu şi tema: "Vincenţianul - educator şi misionar", luându-l drept exemplu pe Isus, fiind considerat primul vincenţian. Filmul derulat în cadrul acestei conferinţe despre viaţa sfântului Vincenţiu de Paul a subliniat încă o dată că modul său de trăire a credinţei a fost bazat pe învăţătura Bibliei. Pr. Andrei Ciprian a adăugat că Dumnezeu trebuie să intre în viaţa celor nevoiaşi pe care îi slujim atât prin caritate, cât şi prin cuvântul său.

Întâlnirea naţională a uniunii are ca scop prezentarea activităţilor asociaţiilor de aceea preşedinta Eva Peter a prezentat o dare de seamă pe anul 2013, în care s-a constat o micşorare a numărului membrilor SVP în unele conferinţe, dar şi absenţa îndelungată de la întâlnirile naţionale a conferinţelor de la Joseni şi Trei Sate. Pentru aceste două conferinţe s-a decis, cu unanimitate de voturi, excluderea lor din Uniune. Sesiunea a continuat cu prezentarea programului de formare vincenţiană pe anul 2014, Ana Doboş accentuat pe necesitatea participării la aceste sesiuni de formare. Continuând sesiunea de comunicări, fiecare reprezentant al conferinţelor prezente a prezentat activitatea din anul 2013.

Ultima intervenţie a fost cea a lui Adrian Petruţ şi Ana Doboş care au prezentat site-ul oficial al Uniunii SVP din România, s-a făcut prezentarea pentru a afla părerea membrilor Uniunii, pentru sugestii de îmbunătăţire a lui.

La finalul întâlnirii, s-au anunţat următoarele:

1. Întâlnirea naţională de toamnă va fi organizată la Iaşi în zilele de 12 şi 13 septembrie 2014 şi va fi marcată de vizita doamnei Mary Abel - Anglia (sponsorul unor conferinţe din grupa a II-a)

2. Pentru o participare cât mai numeroasă, cursurile de formare a membrilor SVP se vor desfăşura în doua etape: la Bucureşti în zilele de 12 şi 13 iulie şi la Bălţaţi în zilele de 19-20 iulie.

Mulţumim gazdelor pentru ospitalitatea de care au dat dovadă pe parcursul întâlnirii.

Sesiunea s-a încheiat într-o notă optimistă cu speranţa şi încrederea că activitatea din Conferinţele SVP va fi însoţită de o mai mare trăire a cuvântului Evangheliei.

Marilena Bartic

Categories: Stiri