Săptămâna: 16 – 23 Iulie 2023

1. Calendarul Săptămânii:
16 D † DUMINICA a 15-a de peste an; Sf. Fc. Maria de pe Muntele Carmel
17 L Ss. Alexie, cerşetor; Marcelina, fc. LN
18 M Ss. Frederic, ep.; Emilian din Durostorum, m.
19 M Ss. Epafra, ep. m.; Macrina, călug.
20 J Ss. Apolinar, ep. m. *; Ilie, profet; Aurel, ep.
21 V Sf. Laurenţiu din Brindisi, pr. înv. *
22 S SF. MARIA MAGDALENA
23 D † DUMINICA a 16-a de peste an; Ss. Brigitta, călug., patroană a Europei; Ezechiel, profet

2. În luna Iulie, lună dedicată în tradiția Bisericii cinstirii Preasfântului Sânge al lui Cristos, ne vom ruga zilnic la Sfântul Rozariu și această litanie.

3. La ieșirea din Biserică găsiți revistele Actualitatea creștină pe care vi le recomandăm.

4. Duminică, 23 iulie, va fi celebrată cea de-a treia ”Zi mondială a Bunicilor și a Persoanelor vârstnice”. Ca temă, Papa Francisc a ales cuvintele din imnul Magnificat: "Milostivirea lui rămâne din neam în neam" (Lc 1,50).

În mesajul trimis de Arhiepiscopul nostru cu această ocazie citim că această frază exprimă o strânsă legătură cu Ziua Mondială a Tineretului, care va avea loc la Lisabona câteva zile mai târziu, în perioada 1-6 august, și care are ca temă: "Maria s-a dus în grabă" (Lc 1,39).
- Aceste două evenimente au în comun temele alese de Papa Francisc: ”Ziua Mondială a Tineretului” se concentrează asupra atitudinii Mariei care, după Buna Vestire, se grăbește să meargă în vizită la verișoara ei în vârstă, Elisabeta, pentru a o ajuta în ultimele luni de sarcină.
- Ziua Mondială a Bunicilor și a Persoanelor vârstnice va fi celebrată la nivel parohial și dorim să fie implicate toate categoriile de credincioși.
- Pentru tinerii care nu au posibilitatea să participe la ”Ziua Mondială a Tineretului”, Arhiepiscopul propune ca în ziua de Duminică, 23 iulie, să vizitele persoanele vârstnice și să-i ajute în deplasarea lor pentru a participa la Sfântă Liturghie.
- Va fi un gest frumos și vizitarea persoanelor vârstnice cu dizabilități însoțit de gestul de a le oferi un mic semn de prețuire (un buchet de flori, un mic cadou alimentar, sau de a recita un rozariu împreună, coronița Divinei Milostiviri, etc.).

- Încurajând credincioșii să-și amintească de persoanele în vârstă, Penitențieria Apostolică din Vatican a precizat că în această zi se poate obține o indulgență plenară, în condițiile obișnuite (Spovadă sacramentală, Împărtășire euharistică și o rugăciune după intenția Sfântului Părinte) de bunicii, bătrânii și toți tuturor credincioșii care, animați de un adevărat spirit de penitență și caritate, vor participa la celebrarea celei de-a treia Zile Mondiale a Bunicilor și Persoanelor vârstnice.

- Această indulgență poate fi obținută și de credincioșii care vor participa la liturghia papală din Bazilica Sfântul Petru sau la alte celebrări care vor avea loc în întreaga lume. În plus, indulgența plenară poate fi obținută și pentru vizitarea unei persoane vârstnice aflată în dificultate: aici sunt incluse persoanele singure, bolnave sau cu dizabilități.

- De asemenea s-a precizat că și persoanele în vârstă, bolnavii și cei care nu-și pot părăsi locuințele din alte motive pot conta pe obținerea unei indulgențe plenare dacă se unesc spiritual la liturghia care se celebrează în ziua respectivă.

Lăudat să fie Isus Cristos!

Arhiepiscopia Romano-Catolică de București
Parohia Sfântul Anton de Padova - Colentina
Str. Magnoliei, Nr. 113-115; 022793 - Bucureşti, Sector 2;
Tel/Fax. 021/2410785; www.parohiasfanton.ro