Location: Bucuresti, Catedrala Sf. Iosif Date : 31 August, 2015 Time: 17.00

Cu ocazia împlinirii a doi ani de la beatificarea monseniorului Vladimir Ghika, luni, 31 august 2015, la ora 17.00, în Catedrala Sf. Iosif din București, se va celebra o Sfântă Liturghie solemnă de mulțumire. Liturghia va fi prezidată de PS Cornel Damian, Episcop auxiliar de București, alături de care vor concelebra PS Mihai Frățilă, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de București, Mons. Baudouin Biajila Muankembe, Însărcinat cu Afaceri a.i. la Nunţiatura Apostolică din România, preoți din parohiile din București și împrejurimi.

Jertfa Sfintei Liturghii va fi celebrată cu potirul Fericitului Vladimir Ghika, pe care monseniorul l-a primit cu ocazia hirotonirii sale, la 7 octombrie 1923, și cu care a celebrat prima Sfântă Liturghie. Predica va fi ținută de PS Mihai Frățilă. De asemenea, în Catedrala Sf. Iosif, din capitală, vor putea fi venerate relicva Fericitului Vladimir Ghika și icoana dedicată acestuia, care va fi adusă cu această ocazie de la Catedrala Greco-Catolică Sf. Vasile cel Mare din București.

Vladimir Ghika s-a născut în ziua de Crăciun a anului 1873 la Constantinopol în familia de principi care a dat Moldovei şi Valahiei zece domnitori. După ce a studiat literatură şi drept, medicină şi istorie, ajunge la Roma unde studiază filosofie şi teologie cu dominicanii Sfântului Toma. În 1902 intră oficial în Biserica Catolică și va lucra toată viaţa în favoarea unităţii Bisericii. În tinereţe l-a însoţit în misiunile diplomatice pe fratele său Dimitrie, dar a fost mereu gata să pună în practică idealuri caritative fără precedent în România. Le-a adus la Bucureşti pe surorile Sfântului Vicenţiu de Paul şi cu ele a pus bazele primului dispensar gratuit pentru săraci. A creat un serviciu de ambulanţe pentru victimele răscoalei din 1907 şi a îngrijit soldaţii bolnavi în timpul războiului din Balcani, ca şi în primul război mondial.

În 1923 a fost hirotonit preot la Paris, unde a lucrat pentru străinii şi emarginaţii din Villejuif. Tot în favoarea lor a întemeiat şi Comunitatea Sfântului Ioan la Auberive. A fost numit de către Sfântul Părinte Protonotar Apostolic şi membru al comisiilor de pregătire a Congreselor Euharistice. În această calitate a putut duce pe toate meridianele Pământului mărturia credinţei şi a iubiri sale. Din 1939 s-a reîntors în România, unde a rămas chiar şi după 1947, când ştia că se apropie vremuri de suferinţă pentru compatrioţii săi. Pentru că a susţinut comuniunea cu Roma a Bisericii Catolice în România, a fost arestat în 1952 şi condamnat un an mai târziu. După un an în care a mângâiat pe cei din închisoare, pe data de 16 mai 1954 şi-a încredinţat sufletul în mâinile Tatălui Ceresc.

Procesul informativ în vederea beatificării şi canonizării a început în 2002. Dosarul complet a fost înaintat la Congregația pentru Cauzele Sfinților pe 2 februarie 2012. Pe baza acestuia, după ce a avut părerea unanimă a teologilor și a Cardinalilor, Sfântul Părinte Papa Francisc a recunoscut martiriul lui Vladimir Ghika, pe 27 martie 2013. Beatificarea monseniorului Ghika a avut loc la București, la 31 august 2013, în cadrul unei ceremonii prezidată de Card. Angelo Amato și la care au participat circa 10.000 de credincioși din România și din străinătate.

preluare de pe angelus.com.ro

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.