Fiecare Biserică are un sfânt patron, iar după ce Biserica a fost sfințită, patronul devine “îngerul păzitor al Bisericii”, patronul său spiritual. Prin extensie, hramul, numit și “Praznicul Bisericii”, este sărbătoarea din ziua patronului Bisericii. După cutuma romano-catolică statuia sau icoana patronului spiritual al Bisericii se așează în partea din față a Bisericii, partea dreaptă.
Biserica noastră romano-catolică, din strada Magnoliei nr 113-115, București are ca patron spiritual pe sfântul Anton de Padova, preot și Doctor al Bisericii, născut în anul 1195 în Lisabona. Înainte de a primi haina fanciscană, sfântul Anton purta numele de Ferdinand, schimbarea numelui venind din dorința acestuia de a deveni misionar creștin.
După prima predică a sa, neprogramată deoarece la Liturghia respectivă nu a reușit să ajungă preotul predicator, sfântul Anton de Padova timp de nouă ani a reușit să ridice în picioare mase imense de creştini adormiţi în indiferenţă sufletească şi îndârjiţi în lupte fratricide. La cuvântul Sfantului Anton s-a risipit rătăcirea din minţi şi ura din inimi.
Conform calendarului romano-catolic sfântul Anton de Padova este sărbătorit în data de 13 iunie, după ce acesta a fost declarat sfânt de către Papa Grigore al IX-lea, la nici un an de la trecerea sa la cele veșnice.
Sâmbătă, 13 Iunie 2020, biserica noastră a celebrat hramul aducând laudă și mulțumire Domnului prin cele două Liturghii celebrate pe parcursul zilei.
Sf. Liturghie solemnă de hram a fost prezidată de Preasfințitul Cornel Damian și s-a ținut în aer liber în cutea bisericii. Mai multi preoți din București și imprejurmiri, au concelebrat, alături de Episcopul nostru auxiliar de București.
Lecturile, psalmul și invocațiile de la rugăciunea credincioșilor au fost proclamate de laici din parohie. De asemenea s-a organizat un moment deosebit la oferirea darurilor. Astfel copii îmbrăcați în costume naționale, însoțiți de părinți care tineau arcade cu flori, au prezentat la altar Potirul cu hostii, pâine, vin, Biblia, o lumânare, icoana sfântului Anton de Padova, coșul cu pâinea săracului și florile.
Omilia a fost ținută de către preotul franciscan Bogdan Bălașcă care ne-a reamintit meritele sfântului Anton de Padova, sfânt cu o mare însemnătate pentru toți credincioșii de pretutindeni. La sfârșitul Liturghiei au fost binecuvântați copii, crinii și pâinea, iar mai apoi s-a purtat în procesiune statuia Sf. Anton de către patru bărbați din parohie. Împreună am adus mulțumire Domnului prin rugăciune și cântece, rugându-l pe sfântul Anton de Padova, patronul nostru, să mijlocească de la Dumnezeu harurile necesare pentru a putea fi buni creștini catolici și a propovădui cu mai multă înflăcărare Evanghelia lui Cristos în lumea de azi.
Mulțumim bunului Dumnezeu pentru vremea frumoasă de care am avut parte pe parcursul zilei de hram, o vreme însorită care a mângâiat sufletele noastre și pentru Liturghiile pline de har care ne-a adus lumină și pace.
După Liturghia solemnă de hram, prin contribuția tuturor parohienilor, toți cei prezenți au participat la o agapă frățească.
Binecuvântează Doamne cu viață veșnică și cu harurile Tale, pe toți benefăcătorii noștrii vii sau răposați!
Sfinte Antoane de Padova, roagă-te pentru noi!
Lăudat să fie Isus și Maria!
A consemnat Ramona Nicolae