Luna octombrie – luna sfântului Rozariu şi a misiunilor


 Luna octombrie este cunoscută în Biserica noastră Catolică ca luna sfântului Rozariu și totodată luna misiunilor. Frumoasa rugăciune a rozelor sau a trandafirilor ne aduce aminte de Sf. Tereza a pruncului Isus și a sfintei fețe, patroana misiunilor, dar mai presus de toate ne învață ca prin exemplul și mijlocirea Maicii Domnului să creștem în credinţa față de Cristos şi să mărturisim iubirea noastră fidelă față de Evanghelia mântuirii.

 Suntem invitați cu toții să fim în această lună cât mai aproape de Sfânta Fecioară Maria, regina Rozariului, să ne rugăm cu o inimă curată asemenea ei, iar în ziua de 7 octombrie să o sărbătorim amintindu-ne de victoria obţinută la Lepanto prin mijlocirea aceleia care este mereu Ajutorul creștinilor. Cu siguranță, rugăciunea Rozariului ne poate aduce și nouă victoria împotriva pericolelor de orice fel, mai ales, a celor spirituale.

 Anul credinței pe care-l parcurgem ne îndeamnă mai presus de toate la a întări prietenia noastră cu Domnul şi la a vesti ca Biserică cu mai mult curaj evanghelia. Maria, Fecioara sfântă, care l-a născut pe Isus în lume, ne invită să o imităm în trăirea darului credinței pentru ca astfel cât mai mulți oamenii să se poată bucura de roadele mânturii aduse de Cristos şi să ajungă la victoria asupra răului, a păcatului și a morții, sperând fericirea cerească.

 Pe 20 octombrie, sfânta Biserică ne cheamă se celebrăm Ziua Mondială a Misiunilor. În mesajul său cu această ocazie papa Francisc ne îndeamnă la nr. 3 să avem curajul şi bucuria de a propune, cu respect, întâlnirea cu Cristos, să devenim purtători ai evangheliei sale. Isus a venit în mijlocul nostru pentru a ne arăta calea mântuirii şi ne-a încredinţat şi nouă misiunea de a o face cunoscută tuturor, până la marginile pământului. Adesea vedem că violenţa, minciuna, eroarea sunt scoase în evidenţă şi propuse. Este urgent să facem să strălucească în timpul nostru viaţa bună a evangheliei cu vestirea şi mărturia, şi asta chiar din interiorul Bisericii. Pentru că, în această perspectivă, este important să nu se uite niciodată un principiu fundamental pentru orice evanghelizator: nu poate fi vestit Cristos fără Biserică. A evangheliza nu este niciodată un act izolat, individual, privat, ci întotdeauna eclezial.

 Pentru împlinirea misiunii Bisericii de a evangheliza după inima lui Cristos, ne vom ruga în fiecare seară sfântul Rozariu, în biserica noastră, înainte de Sf. Liturghie. Totodată ne vom ruga în mod deosebit pentru misiunea arhidiecezei noastre de București din Africa (Sololo, Kenya) și pentru parintele Cristian Pișta și colaboratorii săi.

 Fecioară misionară, mijlocește pentru noi!
 Sf. Tereza a pruncului Isus, roagă-te pentru noi!

 Vă așteptăm cu drag!

 Pr. Andrei Ciprian

Categories: Sf Anton, Stiri