Cu ocazia anului credinței și în preajma sărbătorii Rusaliilor în parohia noastră s-au desfășurat misiuni populare intitulate Sfințenia laicilor în Biserică. Misiunile au început joi, 16 mai, cu Liturghia de seară și au fost ținute de părinții carmeliani Luca Bulgarini și Marco Secchi (OCD). În prima zi a pr. Luca ne-a vorbit despre semnificația misiunilor în viața noastră de creștini și ne-a introdus în tema sfințeniei pornind de la capitolele 4 și 5 din constituția dogmatică despre Biserica "Lumen gentium". Barca cu velele ridicate asezată pe altarul bisericii noastre a fost un simbol și totodată o invitație de răspunde chemării lui Dumnezeu printr-o credință vie, trăită și angajantă. Astfel a parcurge împreună drumul spre sfințenie înseamnă a împărtăși spiritualitatea de comuniune dezvoltată de la Conciliul Vatican II, iar a păși pe această cale ca frați este o adevărata vocație pe care Cristos o adresează ucenicilor săi. Vineri, a doua zi de misiuni, pr. Marco ne-a ajutat să înțelegem mai bine ce înseamnă a-l urma pe Domnul, ce implică identitatea noastră de creștini. A redescoperi cu adevarat credința înseamnă a afla sensul, bucuria și forța vieții noastre prin acest dar divin, de aceea un creștin autentic trebuie să mărturisească că fără Dumnezeu nu poate trăi. A avea încredere în Dumnezeu înseamnă a avea curajul de a spune Da lui Dumnezeu, de a-l iubi chiar dacă suntem deseori slabi, vulnerabili, păcătoși sau poate chiar dezamăgiți, așa cum odinoară apostolul Petru, conștient de lipsurile și greșelile sale, a avut curajul de a-i mărturisi Mântuitorului: Doamne, tu toate le știi, tu știi că te iubesc (In 21,17). În a treia zi a misiunilor părintele Luca ne invitat să medităm asupra botezului nostru și a menirii de a fi în biserică pietre vii, spirituale. Părintele ne-a prezentat mai multe pietre: de la piatra obisnuită și lipsită de valoare, ne-am indreptat privirea spre cele utile în diferite constructii, și ne-am oprit mai ales asupra celei prețioase. Aceasta poate fi asemuită omului sfânt sau martirului care împodobesc edificiul Bisericii. Prin harul lui Dumnezeu fiecare creștin poate deveni o piatră nu numai utilă dar și de mare preț pentru a susține și răspândi lucrarea bisericii, noul popor al lui Dumnezeu, spre gloria dumnezeiască și mântuirea oamenilor.
Sâmbătă noaptea, la orele 22.00, am organizat o veghe de rugăciune cu tinerii, congregațiile și credincioșii parohiei noastre. Adorație nocturnă a fost un moment deosebit de har, în cadrul căruia l-am implorat pe Duhul Sfânt și darurile sale pentru ca viața noastră de creștini să se reînnoiască, iar entuziasmul și bucuria credinței să se transmită prin lumina, pace, binele și frumosul existenței fiecăruia. Astfel, cu inimile pregătite prin Litrughiile deosebite din acele zile, prin spovadă și împărtășanie, prin rugăciunea și cântul privegherii cu Domnul, Duminică în sărbătoatea Rusaliilor, am încoronat misiunile cu Sf. Liturghie de la 10.30. La predică, parintele Marco ne-a invitat să pășim cu îndrăzneală, fără umbra fricilor de astăzi, pentru că suntem copiii lui Dumnezeu și El este mereu cu noi, pentru că nimeni dintre noi nu este singur în Biserica lui Cristos. Creștinul este o inimă care vede, o inimă care actionează oriunde și oricând este nevoie, capabil să schimbe chiar programul său pentru a mărturisi iubirea, conștient că fiecare este atât de prețios în ochii Domnului. Pentru aceasta, Domnul însuși ne stă alaturi prin toți frații care ne iubesc, se roagă pentru noi și trăiesc în comuniune cu noi.
După Sf. Liturghie în curtea bisericii s-a organizat „cafeauna antoniană” (cafea, prăjituri, limonadă etc), o initiativă de binefacere pentru lucrările urgente ale parohiei noastre. Adresez și pe această cale o profundă multumire părinților predicatori, credincioșilor care au participat și într-un mod deosebit celor care s-au implicat în susținerea ințiativei de caritate.
Pr. Andrei Ciprian