By Verset : 1 Cor 15,17
This text will be replaced with audio if available.

Christus vivit.

Cristos e viu pentru ca și noi să fim cu adevărat vii: card. Baldisseri, la conferința de presă

Exortația apostolică dedicată tinerilor are ca titlu ”Christus vivit”, ”Cristos este viu”, pentru a aminti că toți oamenii, în special tinerii, sunt îndemnați să fie la rândul lor cu adevărat vii: a spus astăzi la prezentarea documentului card. Lorenzo Baldisseri, secretarul general al Sinodului episcopilor.
Cetatea Vaticanului – A. Dancă

2 aprilie 2019 – Vatican News. ”Cristos este viu! Trebuie să amintim deseori acest adevăr pentru că riscăm să-L luăm pe Isus Cristos doar ca pe un bun exemplu din domeniul trecutului. Dar Isus cel viu cere ca toți oamenii, în special tinerii, să fie la rândul lor cu adevărat vii”. Marți, 2 aprilie a.c., a fost prezentată la Sala de Presă a Sf. Scaun exortația apostolică post-sinodală dedicată tinerilor cu denumirea ”Christus vivit” – ”Cristos este viu!”.

Rod al celei de-a XV-a adunări generale a Sinodului episcopilor, desfășurată la Roma în perioada 3-28 octombrie 2018 pe tema ”Tinerii, credința și discernământul vocațional”, documentul a fost prezentat presei de secretarul general al Sinodului episcopilor, card. Lorenzo Baldisseri, de sub-secretarul Sinodului episcopilor, mons. Fabio Fabene, de prefectul Departamentului de comunicare al Sf. Scaun, dr. Paolo Ruffini, de responsabila grupului de tineri ai Comunității ghaneze din dieceza de Vicenza (Italia), Laphidil Oppong Twumasi, și de prof. Alessio Piroddi Lorrai, din dieceza de Roma.

Ne oprim pentru câteva momente la intervenția cardinalului Baldisseri care a scos în evidență, la conferința de presă, semnificația titlului: ”Christus vivit” – ”Cristos este viu”.

Card. Baldisseri: «Știm cu toții că primele cuvinte [incipit] ale unui document bisericesc oferă, de obicei, o cheie de interpretare globală a textului. Mesajul fundamental pe care Sfântul Părinte vrea să-l transmită, tinerilor și împreună cu ei nouă, tuturor, este că Isus Cristos nu face parte numai din trecut, dar și din prezent și din viitor, pentru că El este Cel veșnic viu. Fiecare generație de credincioși descoperă în Cristos un contemporan și un însoțitor de drum. Această convingere, proclamată cu tărie încă din primul număr al exortației, revine mai târziu când papa înmânează în mod ideal tinerilor trei adevăruri fundamentale: Dumnezeu te iubește, Cristos te mântuiește și, întocmai, El este viu (cf. nr. 112-129)».

”El este viu”, scrie papa Francisc la nr. 124 al exortației către tineri. ”Este necesar să amintim deseori acest adevăr pentru că riscăm să-L luăm pe Isus Cristos doar ca pe un bun exemplu din trecut, ca pe o amintire, unul care ne-a mântuit acum două mii de ani. Acest lucru nu ne-ar fi de folos cu nimic, ne-ar lăsa la fel ca înainte, nu ne-ar elibera. Cel care ne copleșește cu harul său, Cel care ne eliberează, Cel care ne transformă, Cel care ne vindecă și ne întărește este unul care trăiește. De aceea, Sfântul Paul spunea: Dacă Cristos nu a înviat, zadarnică este credința voastră” (1 Cor 15,17).

În același timp, adaugă papa Francisc, Isus cel viu cere tuturor oamenilor, în special tinerilor, să fie la rândul lor ”vii”, adică persoane care primesc până la capăt darul vieții și îl fac să aducă roade în iubire. ”Tot ceea ce El atinge”, citim la nr. 1 al documentului – ”devine tânăr, devine nou, se umple de viață. De aceea, primele cuvinte pe care vreau să le adresez fiecărui tânăr creștin sunt: El este viu și vrea ca tu să fii viu”.

Să mai adăugăm faptul că exortația apostolică, după cum v-am informat în emisiunile precedente, a fost semnată de papa Francisc la Sf. Liturghie celebrată în sanctuarul Sfintei Case de la Loreto pe 25 martie a.c. și că ziua prezentării acestui important document către tineri, 2 aprilie 2019, nu a fost aleasă întâmplător, aceasta fiind ziua comemorării morții Sfântului Ioan Paul al II-lea, cel care a lăsat Bisericii ”invenția” originală a Zilelor mondiale ale tineretului.

preluare: vaticannews.va

Comments are closed.