By Verset : Lc, 1,28; Lc 1, 39-56; Ps 97,1
This text will be replaced with audio if available.

"Bucură-te, tu, care eşti plină de har, Domnul este cu tine." (Lc 1,28)
“Cântaţi Domnului un cântec nou, pentru că a făcut lucruri minunate.” (Ps 97,1)

Suntem deja în a doua săptămână a Adventului și Biserica ne cheamă astăzi, 8 decembrie, să o sărbătorim în mod deosebit pe Fecioara Maria, Neprihănit Zămislită. Maria, este alături dar mai înainte de Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Iosif, modelul sublim de primire a Celui care Răsare din înălțime, a Mântuitorului lumii care vine să ne viziteze și să ne mântuiască, să facă părtași de roadele jertfei sale de iubire. Fecioara Maria l-a primit în credință pe Cuvântul veșnic, pe Isus Cristos, și l-a oferit lumii întregi pentru izbăvire și viață veșnică. Dumnezeu a pregătit-o într-un mod singular pe aceea care a fost aleasă încă din veșnicie să fie Templu, casă de aur, sălașul preacurat al Cuvântului lui Dumnezeu. Biserica privește azi cu venerație spre marile minuni pe care le-a înfăptuit în Fecioara Maria învrednicită să-L zămislească și să-L nască la Bethleem pe Fiul lui Dumnezeu.

Plinătatea harului primit, credința și iubirea sufletului ei imaculat au determinat-o să colaboreze cu mare umilință și-n ascultare desăvârșită la planul dumnezeiesc de mântuire a lumii. Ne imaginăm cum Maria, dincolo de greutățile firești apărute, cânta de fericire mai ales în sufletul ei imnul Magnificat (Lc 1,46-55), cântul preamăririi bunătății divine, ca mai apoi și cu buzele sale să înalțe în casa lui Zaharia (Lc 1,39-56) prinosul recunoștinței și bucuriei noastre.

Fecioara Maria, neprihănit zămislită ne invită azi pe fiecare dintre noi să-L preamărim pe Dumnezeu pentru faptele sale minunate săvârșite în favoarea noastră și să ne pregătim cât mai bine sufletele pentru venirea lui Isus.

Să înălțăm acum împreună din inimile noastre, dar și cu buzele noastre străvechea rugăciune și cântare mariană:

Tota pulchra es Maria,
Et macula originalis non est in te,
Tu gloria Ierusalem,
Tu letitia Israel,
Tu honorificentia populi nostri,
Tu advocata peccatorum,
O Maria, O Maria,
Virgo prudentissima,
Mater clementissima,
Ora pro nobis,
Intercede pro nobis
Ad Dominum Iesum Christum!

Toată frumoasă eşti Marie, şi prihană strămoşească nu este în tine!
Tu, eşti slava Ierusalimului; tu eşti bucuria lui Israel;
Tu eşti cinstea neamului nostru; tu eşti mijlocitoarea păcătoşilor.
O, Marie, o, Marie! Fecioară preaînţeleaptă, Maică preaîndurată.
Roagă-te pentru noi, mijloceşte pentru noi, la Domnul Isus Cristos! Amin.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.