By Verset : Ioan 15,16
This text will be replaced with audio if available.

Joi, 10 martie 2016, în capela Fraților Misionari ai Carității, în cadrul Sf. Liturghii de la orele 12.00, fratele Paul Eaton a celebrat jubileul de 25 de ani de viata consacrată. Redau câteva din gândurile exprimate cu această ocazie. Lectură frumoasă și rodnică!

Jubileul de 25 de viață consacrată este jubileul de 25 de ani de viață călugărească cu voturile solemne, asumate și trăite zi de zi în umilință și disponibilitate față de voința Domnului. Nu este o celebrare a propriei persoane, nici a propriei slujiri, ci este o laudă adusă harului lui Cristos care cheamă, înflăcărează și dă putere, capacitează spre a sluji pentru Împărăția lui Dumnezeu.

"Nu voi m-aţi ales pe mine, ci eu v-am ales pe voi şi v-am constituit ca să mergeţi şi să aduceţi rod, iar rodul vostru să rămână, pentru ca orice îl veţi ruga pe Tatăl în numele meu să vă dea" (In 15,16). Roadele care să rămână pentru eternitae sunt, de fapt, roadele iubirii, roadele credinței trăite... roadele ascultării de Dumnezeu și de voința sa.

Orice creștin este un chemat… orice călugăr este un chemat… Frate Paul ești chemat să duci lumii iubirea lui Isus! Ești trimis nu de un om sau de voința proprie, ci de însuși Mântuitorul lumii: “Mergeți in lumea întreagă și predicați Evanghelia la toată făptura” Este chemarea pe care a primit-o mai întâi, Maica Tereza de Calcutta, fondatoarea voastră, și care a ajuns și la inima ta:

“Mi-e sete”! “Vino, fii lumina mea”, i-a spus Isus!

Da, vino, fii lumina și iubirea mea pentru oameni!

Maica Tereza atenționa: “noi credem că iubirea e sentiment, dar ea este acţiune”! Iubirea lui Dumnezeu pentru lume este mai presus de toate trimiterea Fiului său pentru răscumpărare, este întruparea și dăruirea lui Cristos pe cruce pentru pentru iertarea păcatelor și mântuirea lumii. Iubirea lui Dumnezeu ni se arată și prin chemarea ta, frate Paul, prin trimiterea de a sluji în numele lui Cristos în atâtea locuri ale lumii, dar pentru o glorie de la oameni sau pentru acest pământ, ci pentru lauda harului divin și pentru preamărirea milostivirii lui Dumnezeu.

Și cum se împlinește în mod concret aceasta slujire?! Ne răspunde tot Maica Tereza: “Să zâmbeşti unui om care este supărat; să vizitezi, chiar şi pentru puţin timp, pe cineva care este singur; să oferi adăpost sub umbrela ta cuiva aflat în ploaie; să citeşti ceva unui orb; aceste acţiuni şi multe altele pot părea mărunte, dar astfel noi putem să dăm iubirii noastre pentru Dumnezeu o formă concretă”. Iar această slujire în caritatea Domnului aduce adevărata fericire: “Oamenii care se iubesc unii pe alţii profund şi adevărat sunt cei mai fericiţi oameni din lume. Ei pot avea foarte puţine lucruri, pot să nu aibă nimic, dar sunt oameni fericiţi”. Desigur, nu va fi niciodată o slujire ușoară sau limitată, dar va fi aceea care oferă adevărată împlinire, aduce deplina fericire deoarece arată cu simplitate tuturor că doar Isus Cristos este unica și marea noastră bogăție și acum pe pământ cât și-n eternitate.

Frate Paul, suntem azi cu toții în jurul altarului, în jurul lui Cristos și ne rugăm pentru tine, pentru familia ta, pentru congregația voastră. Maica Tereza ne-a învățat că “rugăciunea ne face inima pură, iar o inimă pură poate face foarte mult”. Te felicităm și îți dorim ca slujirea pe care o desfășori cu atâta generozitate să însemne cât mai mult pentru cei nevoiași și mai ales înaintea bunului Dumnezeu și pentru răspândirea Împărăției Sale de iubire și de pace.

Închei cu două gânduri pentru acum ca și pentru anii ce vor veni:

“Nu uita niciodată că pielea se încreţeşte, părul încărunţeşte, iar zilele se transformă în ani... dar ce e mai important se conservă; forţa şi determinarea ta nu au vârstă. Spiritul tău este cel care îndepărtează pânzele de păianjen. Dincolo de orice punct de sosire e unul de plecare. Dincolo de orice reuşită e o altă încercare. Cât timp trăieşti, simte-te viu. Dacă ţi-e dor de ce făceai înainte, fă-o din nou. Nu te pierde printre fotografii îngălbenite de timp... mergi mai departe atunci când toţi se aşteaptă să renunţi. Nu lăsa să se tocească tăria pe care o ai în tine. Fă astfel ca în loc de milă să impui respect. Când nu mai poti să alergi, ia-o la trap. Când nu poţi nici asta, ia-o la pas. Când nu poţi să mergi, ia bastonul. Însă nu te opri niciodată“. (Maica Tereza de Calcutta)

„Dormeam și am visat că viața era bucurie; m-am trezit și am văzut că viața era slujire; am slujit și am înțeles ca în slujire se află bucuria“. (R. Tagore)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.