By Verset : Lc 23, 46
This text will be replaced with audio if available.

 „Cine crede, vede”, spune Papa Francisc, în prima sa enciclica intitulată Lumen fidei (Lumina credinței). Credința este un dar de lumină care vine de la Dumnezeu și este în măsură să ilumineze întreaga existenţă a omului. Da, lumina credinței a coborât în sufletele noastre la botez și continuă să lumineze viața noastră numai printr-un drum viu, angajant de mântuire pe care-l parcurgem în sânul Bisericii împreună cu ceilalți credincioși. Credința este acea lumină divină care ne cuprinde pe toți în unitatea și universalitatea Bisericii și ne ajută să vedem orizontul lui Dumnezeu chiar și atunci când trecem prin neliniște și cruce. Fiecare dintre noi a întâlnit cel puțin o dată neliniștea, tulburarea, angoasa și durerea. Tocmai în aceste situații grele ale vieții avem mai mare nevoie de lumina credinței pentru a nu ceda ispitelor și greșelii, pentru a nu spune nu lui Cristos, Lumina lumii.

Omului care suferă, spune papa în aceeași enciclică, Dumnezeu nu-i dă o raţiune care să explice totul, ci-i oferă prezenţa Sa care-l însoţeşte. Cat de frumos exprimă această realitate luminoasă a credinței Psalmul 40, la versetul 4: Domnul îl întărește pe patul de suferință, Tu îi vei schimba așternutul în timpul bolii sale. Pe bună dreptate, omul credincios vede, descoperă că Dumnezeu îi stă alaturi în mod deosebit atunci când trece prin încercări și suferințe și de aceea prima sa grijă nu poate fi decât aceea a încredințării în mâinile lui Dumnezeu. Și chiar de ar fi vorba de moarte nu poate exista altă îndatorire decât aceasta pe care o vedem bine și în moartea lui Isus, căci Isus pe cruce spune: “Tată, în mâinile tale încredinţez sufletul meu. Şi spunând aceasta, şi-a dat duhul" (Lc 23,46).

Concluzia nu poate fi decât cea subliniată de papa Francisc: credinţa este unită cu speranţa. Iar referitor la acest aspect, Papa lansează un apel: „Să nu lăsăm să ni se fure speranţa, să nu permitem să fie zădărnicită prin soluţii şi propuneri imediate ce blochează adevărata cale” si astfel întunecă drumul vieții si risipesc lumina credinței noastre.

Sfinte Antoane de Padova, mijlocește-ne acest dar de a menține și mări lumina credinței noastre. Amin.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.