By Verset : Lc 1,28; Lc 1,42
This text will be replaced with audio if available.

Luna octombrie – Luna Sfântului Rozariu

"Bucură-te, cea plină de har, Domnul este cu tine" (Lc 1,28).

"Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul trupului tău" (Lc 1,42).

"Per Mariam ad Jesum" – Prin Maria la Isus!

Sf. Fecioară Maria, Maica Domnului și a Bisericii ne cheamă în această lună la altarul său pentru rugăciunea Sfântului Rozariu. Cuvântul latinesc Rosarium se poate traduce „coroană de trandafiri”. Şi după cum într-o grădină de trandafiri găsim trandafiri de diferite culori, tot astfel în rugăciunea Rozariului găsim patru grupuri de câte cincizeci de trandafiri: de bucurie, de lumină, de durere și de slavă.

Rozariul îşi are rădicinile în Evul Mediu și a îmbobocit în tăcerea şi contemplaţia mănăstirilor pentru a trece apoi la întregul popor al lui Dumnezeu. A devenit una dintre cele mai preţioase rugăciuni ale Bisericii, deoarece ne poartă la Cristos. De fapt, în centrul acestei rugăciuni închinate Mariei se află însuşi Cristos și misterele vieții sale. De asemenea, Rozariul este o rugăciune biblică, fiind o sinteză a Evangheliei, este rugăciunea cu inimă cristologică și care cu simplitatea şi profunzimea sa este destinată să aducă roade de sfinţenie, după cum ne învăța Sf. Ioan Paul al II-lea.

În aceste zile în care Biserica ne invită la noua evanghelizare și în care se desfăsoară a III-a Adunare Generală Extraordinară a Sinodului Episcopilor (5-19 octombrie) cu tema: "Provocările pastorale cu privire la familie în contextul evanghelizării" Rozariul trebuie să rămână pentru noi un semn de încredere și speranță. Maria ne conduce prin această rugăciune la însăşi inima vieţii creştine şi ne oferă oportunitatea spirituală şi pedagogică de contemplaţie personală şi de formare pentru promovarea noii evanghelizări.

În finalul enciclicei Rosarium Virginis Mariae,  Sf. Papă Ioan Paul al II-lea ne îndemna astfel: „Privesc spre voi toţi, fraţi şi surori de orice condiţie socială, spre voi, familii creştine, spre voi, bolnavi şi bătrâni, spre voi, tineri: luaţi din nou în mâini cu încredere rozariul, redescoperindu-l în lumina Scripturii, în armonie cu liturgia, în contextul vieţii de zi cu zi”.

Vă învităm ca în luna octombrie să ne rugăm împreună Sf. Rozariu în biserica noastră, la ora 17.20, înainte de Sfintele Liturghii de seară.

Regina Sfântului Rozariu, roăgă-te pentru noi!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.