By Verset : Mt 16,18
This text will be replaced with audio if available.

 Buona sera... Buna seara!

În urmă cu exact un an de zile, miercuri, 13 martie 2013, seara, o lume întreagă, în frunte cu creștinii catolici, a fost salutată cu aceste cuvinte de cel de-al 266-lea papa al Bisericii Catolice, Jorge Mario Bergoglio, care şi-a luat numele de Francisc.

Primul papa cu acest nume (în amintirea Sf. Francisc de Assisi), primul papă iezuit, primul papă latino-american... lista ar putea continua, dar cred că ceea ce este mult mai important decât acestea este însuși faptul că acest nou papă a surprins din prima clipă lumea și a captat rapid atenția tuturor. Simplitatea, modestia și umilința cu care s-a adresat încă de la primul discurs credincioșilor și lumii întregi, rugăciunea pentru emeritul papa Benedict XVI ca și aceea cerută din partea tuturor pentru sine, deschiderea, stilul direct, simplu în comunicare, apropierea deosebită față de persoanele sărace, bolnave și marginalizate în care îl vede pe Cristos care suferă, au facut ca actualul papa să fie persoana despre care s-a discutat cel mai mult in acest an (2013), potrivit unui studiu realizat de Global Language Monitor, citat de Daily Mail, în timp ce revista Time l-a numit pe Papa Francisc drept "Personalitatea Anului".

Cuvintele și gesturile papei Francisc sunt de o așa profunzime și expresivitate umană și spirituală încât apelurile sale au avut ecouri nemaintâlnite. Să ne amintim, de exemplu, de gestul papei de a-i invita chiar și pe atei să se alăture oamenilor credincioși pentru a colabora la construirea unei lumi mai bune, mai pașnică și mai solidară. Nu putem uita cuvintele sale pline de întelepciunea credinței: Dumnezeu nu oboseşte niciodată să ne ierte, bătrânii sunt o comoară, nu-i judecați nici pe homosexuali... și desigur pot fi pomenite încă multe altele. Toate acestea vin din inima unui Papa care, după cum scrie episcopul italian Bruno Forte, ştie să vorbească despre un Dumnezeu care este iubire oricărei realităţi marcate de sărăcie şi de suferinţă. Este evanghelizatorul neobosit al milostivirii divine, în special faţă de cel care se poate simţi judecat sau exclus de la această privire de iubire infinită. Zâmbetul său şi simplitatea gesturilor sale reuşesc să amintească sau să-i facă pe toţi să descopere că Dumnezeu ajunge la fiecare inimă şi vorbeşte toate limbile şi este aproape de orice durere, pentru că limba Sa este limba iubirii! Acest Papă vesteşte astfel valoarea imensă şi demnitatea persoanei umane fără a fi nevoie să recurgă la expresii greu de înţeles (ca aceea de valori „non-negociabile”, care nu este iubită de el, pentru că în realitate numai valorile de piaţă sunt negociabile!), înălţând un imn vieţii cu elocvenţa gesturilor şi încărcătura de proximitate afectuoasă pe care o transmite, legând cu hotărâre şi umilinţă – asemenea Sărăcuţului căruia îi poartă numele – „legăminte de pace” între oameni... Sinceritatea sa, profundul său simţ al divinului au atins deja atâtea inimi şi vor deschide desigur drumul spre întâlniri până acum inedite. Cine nu crede pare la rândul său atras de modul de a fi al acestui martor al lui Isus, prieten al oamenilor, care nu vrea să judece pe nimeni, care îi respectă pe toţi şi de care toţi pot să se simtă primiţi şi iubiţi.

Acesta este noul papa Francisc care a fost dat de Dumnezeu Bisericii și umanitatii pentru a redescoperi și trăi cu entuziasm Evanghelia, bucuria Evangheliei lui Cristos în lumea de azi. Să avem curajul să răspundem salutului sfântului parinte. A trecut deja un an de la alegerea sa... dar să avem curajul să-i răspundem și azi și mâine și totdeauna pentru un bine mai mare și o lume mai frumoasă.

Buna ziua, dragă Franciscus!

Vrem să ducem împreună lumii de azi bucuria de a crede în Dumnezeul iubirii, al milostivirii și al bucuriei, prin Isus Cristos, lumina lumii!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.