By Verset : (Lc 1, 28)
This text will be replaced with audio if available.

TU VIRGINUM CORONA

Așa s-a intitulat concertul dedicat Nașterii Sfintei Fecioare Maria duminică, 7 septembie 2014, în ajunul sărbătorii închinate venirii pe lume a creaturii pline de har (Lc 1, 28), aleasă de Dumnezeu și pregătită pentru a ni-l oferi pe însuși Cristos, Mântuitorul lumii. Concertul, oferit de soprana Simona Nicoletta Jidveanu și Mihaela Neacșu - orgă, a reunit pagini celebre din muzica religioasă cultă, invocând-o pe Mama noastră drept „Coroana Fecioarelor”, prin cuvintele compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart din motetul pentru soprană „Exultate, Jubilate”:

Tu virginum corona,
tu nobis pacem dona!
tu consolare affectus,
unde suspirat cor.

Tu, coroana fecioarelor, Tu, dă-ne nouă pacea!
Tu, consolează-ne afectele pentru care inima noastră suspină.

Devoțiunea mariană este o formă de cult aparte în Biserica noastră încă din primele secole. Maria este venerată de Biserica catolică ca Fecioară și Mamă, Născătoare de Dumnezeu, Neprihănit Zămislită, Regină ridicată cu trupul si sufletul la cer, Maică a Bisericii... conform adevărurilor de credință, unele promulgate ca dogmă abia în ultimele secole. Astfel, Papa Pius a IX-lea prin bula Ineffabilis Deus din 8 decembrie 1854 proclamă solemn concepția imaculată a Mariei - singura creatura zămislită fără a fi atinsă de păcatul strămoșesc, bucurându-se din prima clipă a existenței ei de harul sfințitor. Apoi, Papa Pius al-XII-lea prin constituția Munificentissimus Deus proclamă dogma ridicării Preasfintei Fecioare Maria, la sfârșitul vieții pământești, cu trupul și cu sufletul la slava cerească. Slujitorul lui Dumnezeu, papa Paul al VI-lea a onorat-o ca Regină a Cerului și Maică a Bisericii.

Concertul ne-a oferit încă o dată în plus ocazia de a ne îndrepta inima, gândul și ruga către Maria, regina păcii, mai ales în aceste vremuri tulburi prin care trece omenirea. Cu atenție și pietate cântul ce umplea bisericuța noastră l-am trăit ca pe o arzătoare rugăciune pentru pacea lumii întregi, în special pentru frații noștri din Ucraina, Irak și fâșia Gaza...

Mulțumind pentru fericirea de a fi înălțat inimile noastre spre armonia pe care Dumnezeu o revarsă peste noi prin instrumentele sale ce cântă pacea, milostivirea, iubirea și glorificarea ce vin la noi prin Maria, Mama-Fecioară, vă invit în continuare să lecturați și gândurile pe care soprana Simona Nicoletta Jidveanu le-a pregătit pornind de la acest concert închinat Mariei.

Lectură rodnică cu pacea și lumina Domnului!

http://no14plusminus.ro/2014/09/10/canta-si-mergi-mai-departe/

https://www.youtube.com/watch?v=ZEu0vwDMpV4&list=UUlEEmbAJsP4yTz3_-eEMClg&index=1

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.