Păstorul Arhidiecezei de București în vizită la Parohia Sf. Anton - Colentina

Soarele a răsărit după câteva zile ploioase de octombrie când în parohia noastră a venit în vizită pastorală IPS. Arhiepiscop Mitropolit de București, Mons. Aurel Percă.

Deși cunoscută ca luna lui brumărel, în miezul toamnei am trăit în adevăr o zi de frumoasă primăvară în curtea bisericii noastre.

Purtându-ne măștile cele de toate zilele, ne-am îndreptat pașii spre grădina generoasă și frumoasă a Bisericii Sf. Anton din București care ne găzduiește de luni bune, pentru celebrarea Sf. Liturghii duminicale în aer liber.

După procesiunea și începutul Sf. Liturghii, pr. paroh Ciprian Andrei, în numele întregii comunitați, i-a urat Bun venit pastorului nostru și l-a rugat să ne întărească în credința și în marturisirea ei, în calitate de fii ai lui Dumnezeu și fii ai Bisericii, mai ales în această perioadă a pandemiei.

Cu promisiunea profetului Isaia (cf. Isaia 25,6-10a) ne-am îndreptat mintea spre făgăduința care pare să își găsească împlinirea într-un viitor apropiat: când Domnul va înlătura vălul de pe fața tuturor popoarelor. Apoi am cântat cu mare însuflețire Psalmul 22 Domnul este pastorul meu căci El este cu noi și ne iubește fără-ncetare. Desigur, ne-am deprins să fim sătui și să ne fie foame, după cum ne învață Apostolul, deoarece toate le pot în Cel care mă întăreşte (cf. Filipeni 4,12-14.19-20). Venind care de la ogorul său, care de la negustoria lui, mici și mari, ne-am pus în mișcare, sufletește, trupește, pentru ziua Domnului. Mi-au rămas în minte câteva imagini din Sfânta Evanghelie (cf Matei 22,1-14) - invitația la bucurie, la ospățul unde toți am fost chemați. Privind în jur am văzut copiii, bucuria lor de a se revedea și de a fi împreună. Împărăția cerurilor nu este un pustiu, nu este timpul în care să postim, ne-a spus Arhiepiscopul la predică. Hainele cele mai frumoase, cele mai împodobite, hainele pentru nuntă poartă croiala hainei de la botez.

Intentiile la rugăciunea credinciosilor au fost proclamate de o tânără. A urmat oferirea darurilor cand copiii îmbracați în costume populare au adus darurile la sfântul altar, trecând pe sub arcadele de flori ținute de părinți. InaltPreasfintitul a primit cu bucurie din mâinile copiilor: potirul cu hostii, colacul cu sticla de vin, lumânarea cu imaginea Sf. Anton de Padova, Biblia, Crucea, o caramidă de la Poarta Sfanta a jubileului milistorivii, Icoana cu Maria și pruncul Isus, Youcat-ul pentru tineri și Rozariul, coșul cu fructe și florile de crin, florile Sf. Anton de Padova.

În aducerea de mulțumire vocile s-au împletit cu sunetele instrumentelor muzicale, care au făcut să vibreze cuvintele la Kyrie, Gloria, Psalmul responsaorial, la Aleluia, Ofertoriu, și la toate celelalte momente de cantare liturgică. Am întrebat un copil, ce ți-a plăcut cel mai mult? Muzica! Nu poate fi ospăț fără muzică. Nu poate fi ospăț fără împărtășirea bucuriei.

Apropiindu-ne de sfârșitul Sf. Liturghii pr. Ciprian ne-a amintit la anunțurile duminicale, că este și ziua deschiderii noului an pastoral pentru tineri și luna misiunilor, ocazie de a ne ruga și de a veni într-ajutor celor de departe din misiuni care abia au inceput să audă chemarea Evangheliei lui Cristos.

La sfârșitul cuvântului de mulțumire al părintelui paroh Ciprian Andrei, am cântat cu toții La multi ani Arhiepiscopului nostru și doi copii, îmbrăcați în costume populare i-au oferit un frumos buchet de flori. Păstorul Arhidiecezei ne-a multumit și ne-a dat binecuvântarea arhierească: Domnul să lumineze fața Sa asupra voastră, să Își întoarcă privirea spre voi și să vă dea pacea Sa!

După Sfânta Liturghie IPS. Aurel Percă a împărțit copiilor iconițe și brelocuri religioase, iar pr. Ciprian conform tradiției de la Sf. Anton le-a oferit dulciuri. Apoi i-a prezentat InaltPreasfințitului biserica și pe cei din comunitate. La final s-au făcut câteva fotografii, luminate de bucuria acestei vizite.

Sf. Liturghie a fost transmisă live pe pagina de facebook a parohiei (https://www.facebook.com/sfAntonColentina) și pe canalul you tube al Arhiepiecopiei de Signis Romania.

Lăudat să fie Isus Cristos!
A consemnat Silviu Leca.